Cookware

Lime-deficient clays with large amounts of natural or artificially added temper are particularly suitable for making cookware that can withstand changes in temperature when used for preparing food on or near an open fire or hearth. In Switzerland, particularly high-quality cookware was made between the 17th and the 20th century in the region around Bonfol/Porrentruy.

Translation Sandy Haemmerle

French: Vaisselle de cuisson (Céramique culinaire réfractaire)

German: Kochgeschirr

Bibliographie : 

Babey 2003
Ursule Babey, Produits céramiques modernes. Ensemble de Porrentruy, Grand’Fin (Cahier d’archéologie jurassienne 18), Porrentruy 2003.

Babey 2016
Ursule Babey, Archéologie et histoire de la terre cuite en Ajoie, Jura Suisse (1750-1900). Les exemples de la manufacture de faïence de Cornol et du centre potier de Bonfol (Cahier d’archéologie jurassienne 37), Porrentruy 2016.

Frey 2015
Jonathan Frey, Court, Pâturage de l’Envers. Une verrerie forestière jurassienne du début du 18e siècle. Band 3: Die Kühl- und Haushaltskeramik, Bern 2015, 189-193.